Tuesday, May 12, 2009

Лолита комплекс

   Постои уште нешто на кое што во Јапонија се гледа како на речиси нормална појава, а всушност станува збор за педофилија. Лолита комплексот или Лоликон представува привлечност кон малолетни девојчиња. Терминот води потекло од книгата „Лолита“ на   Владимир Небоков, каде што возрасен маж станува сексуално опседнат со 12-годишно девојче.
   Мажите во Јапонија се најчесто опседнати со девојчиња облечени во училишни униформи. Оваа појава станува толку распространета што се повеќе млади девојки се решаваат на таков чекор за пари или за скапа дизајнерска облека. Тоа секако представува проституција, но како што веќе споменав во мојот претходен пост, проституцијата во Јапонија представува речиси нормална и секојдневна појава.
   Сепак, се чини дека ова веќе ги преминува границите, причина за донесување на нови строги закони кои би го регулирале и спречиле ширењето на малолетната проституција.

Photobucket

6 comments:

  1. Добра адаптација на новелата на Небоков е истоимениот филм на, кој друг ако не Adrian Lyne, од 1997 година. Check it out, верувам ќе ти се допадне. ;]

    ReplyDelete
  2. Го имам гледано :) Многу добар филм, иако кога го гледав прв пат бев прилично помала и бев као: what the...?

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. ejjj top postce..ja obicnoo mrcam na ova se ana za ova nema greska top top pot otp:D:D lol hahahhahah

    pozdravi i cestitki :D

    ReplyDelete
  5. Хахаха, епа нема трте мрте, све гнило на видело :)Шала на страна, ова Јапанциве не се у ред...а пак ги обожавам.

    ReplyDelete
  6. vistina vistinaaaa

    ReplyDelete